90-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор се отбелязва с поредица от инициативи в Софийска област. На 17 ноември 2009 г. от 11.00 часа в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Годеч ще се състои заключителната среща на Регионалния конкурс „90 години Ньойски мирен договор”, на която ще присъстват ученици и учители от различни училища на Софийска, Видинска, Пернишка и Кюстендилска област. На срещата ще бъдат представени най-добрите презентации от конкурса, а авторите им ще получат награди.

В последния етап на надпреварата ще участва отбор от трима възпитаници на ОУ “Никола Йонков Вапцаров” – Ботевград. Те ще представят мултимедийна презентация, разказваща историята на паметника на Незнайния воин в града. Да припомним, че разработката на Вера Николова, Деница Тотева и Яница Накова бе класирана на първо място във възрастовата група от пети до осми клас.

На заключителната среща ще присъстват научни работници, общественици, гости от Западните покрайнини, останали на сръбска територия. Лектор ще бъде Зденка Тодорова, председател на Хелзинкския комитет на българите в Сърбия.
На 19 ноември 2009 г. от 11.00 часа в СОУ „Летец Христо Топракчиев” гр. Божурище ще бъдат представени най-добрите есета от същия конкурс. Срещата е посветена на темата „Първата световна война в българската литература”.

Двете изяви са част от мероприятията, с които се отбелязва 90-годишнината от Ньойския мирен договор на териорията на Софийска област. Организатори на инициатива са: Областната управа на Софийска област, СУ „Климент Охридски” и Регионалния инспекторат на образованието – Софийска област.

На 27 и 28 ноември 2009 г. ще се проведе и научна конференция „90 години Ньойски мирен договор” в градовете Сливница и Драгоман. Очаква се да присъстват научни работници, учители по история от областта и други.