Плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица, съобщиха от здравното ведомство.
Заболеваемостта от грип е намаляла с около 10 на сто в сравнение със същия период на миналата седмица, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Въпреки това тя остава над 200 на 10 000 души, което е прагът за обявяване на епидемия в страната. По тази причина Националният пандемичен комитет е решил да не прекратява обявената национална епидемия, което означава, че плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица.
Грипната ваканция в страната се прекратява.
Причината е, че заболеваемостта е доста различна в отделните региони. С най-висока заболеваемост в момента са регионите Габрово, Благоевград, Стара Загора и Ловеч.
От понеделник затворени ще останат само училищата, за които регионалните щабове са преценили, че това се налага.
Страната ни ще получи 10 000 опаковки с антивирусни препарати, е станало известно по време на заседанието на Националния пандемичен щаб, съобщават от МЗ. От тях 7600 са дарение от Световната здравна организация, а останалите 1400 - от Австрия.
В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от препаратите "Тамифлу" и "Реленца". Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения. В централния склад на МЗ са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата, а в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози. Предвижда се държавата да купи 350 000 "Тамифлу" и "Реленца", се посочва в съобщението.