Транспортната комисия в парламента прие промени в Закона за движение по пътищата. С тях финансовите санкции за нарушителите драстично се завишават, съобщи БиТиВи.

Според промените дори и за минимално количество алкохол в кръвта - 0,5 промила, следва отнемане на книжката до три месеца. И до 3000 лева глоба, ако не ви е за първи път.

Вече задължително отговорността ще се носи от собственика на автомобила, независимо кой е шофирал. Ще плащате вие, ако сте дали колата си на някой, който е минал с нея на червено или е заснет в друго нарушение.

Така ще бъде преустановена възможността, ако сте сниман в издънка, да помолите някой с повече точки да поеме отговорността.

Вие носите отговорност и автомобилът ви ще бъде спрян от движение, ако го дадете на човек без книжка, употребил алкохол или и двете.

Другата драстична мярка, която удря по джоба е по 50 лева глоба за всеки пет километра над ограничението, ако сте превишили с 50.

Драстичното завишаване на глобите и различните варианти дългът към държавата да бъде платен в рамките на месец, имат основна цел - сигурна събираемост в реално време.

Гражданите ще имат възможност да се изплатят доброволно и без последствия в рамките на два месеца. После идват по-сериозните санкции.

Ако не си платите задълженията към КАТ в рамките на месец, сумата се събира с всичко останало, което бихте могли да дължите на държавата и вече ще си имате работа с данъчните.

И ако дължите на държавата повече от 5000 лева общо данъци, глоби, осигуровки и други, нарушението ще ви излезе скъпо.

"За над 5 000 лева могат да се отнемат и паспорти, лицензни режими. Държавната принуда е много по-силна. Ще трябва да си платите всичко", обяснява Валери Попов, директор "Събирания" в НАПИ.

Гражданите ще бъдат облекчени, въпреки че ще плащат задължително. В действие влизат 30 камери, които ще запечатват нарушенията. След това човекът ще е длъжен само да плати, а не да ходи три пъти до КАТ и да си губи времето.

"Най-сериозните промени засягат техническите средства и начинът, по който се установяват нарушенията", обяснява Алекси Стратиев, зам. директор на "Охранителна полиция"

Според новите промени, ако ви хванат в нарушение със служебен автомобил, вашият работодател ще трябва да плати глобата. Експертите казват, че според европейската практика процентът на обжалване е нищожен и системата ще работи ефективно.

400 камери или десет пъти повече от наличните, са необходими, за да покрият нуждите за контрол на българските пътища. До тогава човешкият фактор ще бъде премахнат само там, където снимат съществуващите 30.

Плановете са част от глобите да бъдат инвестирани в камери и така по-бързо да се покрие страната. До тогава извън санкциите остават автомобилите със специален режим, сред които са и тези на депутатите.

Уточнение от днес е, че колите на народните избраници няма да се ползват с привилегия по дефиниция, а ще бъдат освобождавани от отговорност само, ако са с включени светлини и звуков сигнал, което ясно ще показва, че бързат за някъде по спешна работа.

Експертите очакват резултати от нововъведенията в средата на другата година.