Двама мъже са задържани в следствения арест в Сливница, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Само за нощ те са извършили два грабежа на територията на с. Гурмазово. Помагали им бащата на единия и 20-годишен младеж, които са в полицейския арест за 24 часа

Разследването на престъпленията започнало на 13 ноември след получени два сигнала за извършени грабежи - възрастен мъж бил жестоко пребит и ограбен в дома си в с. Гурмазово, по-късно пазач на строителен обект е намерен в безпомощно състояние, оттам изчезнали скъпи съоръжения.

При разследването на първото престъпление криминалистите изяснили, че двама маскирани нахлули в дома на самотноживеещия човек, след като изкъртили входната врата, били го жестоко, отмъкнали му наличните 305 лева и изчезнали.

С множество рани по лицето, гръдния кош и краката той бил откаран в „Пирогов", а след извършения на място оглед разследващите стигнали до единия от извършителите - 25-годишен мъж, жител на селото.

Регистрираният за кражби и грабежи бил задържан в дома му в Гурмазово и признал, че идеята за престъплението била негова.

Същата вечер той пийнал повечко и предложил на своя 26-годишен авер план да ограбят пенсията на възрастния човек.

В разследването на втория грабеж се включили и психолозите на МВР. По първоначални данни двама младежи, също маскирани, се качили на автомобил, шофиран от трети, който ги закарал на строителен обект край селото.

Там нападнали пазача, привели го в безпомощно състояние и откраднали агрегат за електрозахранване, два флекса и две бормашини.

Преди два дни криминалистите задържали шофьора - мъж на 20 г., на когото прокуратурата наложила мярка за 72-часово задържане, и по безспорен начин доказали, че престъплението отново е дело на двамата жители на с. Гурмазово.

Вчера откраднатите вещи били открити в апартамент в столичния ж.к. "Люлин" и къща в Банкя, собственост на бащата на шофьора. Той е задържан за 24 часа.