През идната година се очаква да започне смяната на задграничните паспорти. Процесът няма да е масов, тъй като подмяната ще става след изтичането на паспорта, който е валиден сега.

Новите документи ще имат вграден чип със заложени биометрични данни. Паспортите ще са по-скъпи от сегашните, като все още не се знае точната им цена. Не е избрана и фирмата, която ще се заеме с изготвянето им. За целта МВР обяви конкурс.

Необходимо е също закупуването на т.нар. биометрични станции, за да се улесни издаването на новите документи. Самото записване на данните в електронния носител трябва да се предвиди като разход. Така цената на документите всъщност ще зависи от финансовата стойност на цялостния проект.

Новите паспорти ще се печатат само в София. Обмисля се вариант подаването на заявления да става както до сега - в съответното районно полицейско управление, а при експресни доставки - и по интернет. Все още не е решен проблемът как хората, които не живеят в София, ще могат да получат паспорта си в града, където са се установили, ако са заявили експресна поръчка за няколко часа.

Вероятно всеки, който се нуждае от издаването на нов паспорт за един ден, ще се налага да пътува до София, тъй като по закон получаването на документа става лично и срещу подпис на притежателя. Работи се и върху възможността заявление за изгубен документ също да се подава през специални за целта бланки в интернет. В този случай ще бъда нужно човекът, който подава данните, да има електронен подпис.

Този проект, който трябва да е готов до края на годината, програмно е разработен, но за да се осъществи изрядно, трябва да има промяна и в закона.

Процесът по издаването на задгранични паспорти с чип трябваше да започне отдавна. Подмяната е част от мерките, които страната ни трябва да предприеме за повишаване сигурността на личните документи. Друго предимство на новите паспорти е, че отпада необходимостта да се носи снимка всеки път при издаване на документи за самоличност. Снимките ще бъдат правени от служители в биометричните станции и няма да се попълва заявление.

Когато гражданин дойде на гишето с личен документ, служителят ще му разпечата заявлението от системата, защото вече ще разполага с необходимите данни. Клиентът само ще трябва да провери дали всичко в заявлението е наред и след като се подпише, следва издаването на документа.

Паспортите, които имат положени визи, чийто срок на валидност е по-продължителен от самия паспорт, няма да бъдат унищожавани. До изтичането на визата ще се пътува с два паспорта.

Необходимо е по граничните пунктове да се закупят специални четци, които освен да изпълняват сегашните си функции, да могат да четат и съдържанието на чипа в паспорта.

Новите паспорти ще имат нов вътрешен и външен дизайн. Над мястото на корицата, където сега е изписано "Република България", ще бъде поставен надпис на български и английски език "Европейски съюз". Под националния герб и надписа "Паспорт" ще има и знак, от който ще става ясно, че паспортът съдържа чип с данни.

При подлагане на корицата на ултравиолетова светлина, ще се вижда надпис "България" на кирилица и на латиница. Паспортите ще имат лазерна перфорация. От вътрешната страна на корицата ще има карта на Европа, на чийто фон на над 20 езика ще е изписано "Европейски съюз", "България" и "Паспорт".

На следващата страница на български и английски език е предвидено да пише, че паспортът съдържа чип. Самият чип ще бъде вграден в корицата. Предвижда се визовите страници с два герба да се редуват със страници, на които са изпълнени две изображения на исторически обекти или държавни сгради. Те ще бъдат изработени със специални защитни графични техники по офсетов способ и вградени в защитния фон на документа.

Сред идеите за обекти, които да бъдат изобразени, са паметникът на връх Шипка и сградата на парламента. Досега познатите служебни, дипломатически и моряшки паспорти запазват цветовете си.

Удостоверението за пътуване зад граница на бежанец ще е в тъмносив цвят. Светлосиви ще бъдат удостоверенията за пътуване зад граница на лица без гражданство. Също светлосиви ще бъдат удостоверенията за пътуване зад граница на чужденец с предоставен хуманитарен статут.