Трима мъже са задържани за 72 часа и им е повдигнато обвинение за кражба на голяма сума пари от каса в търговски обект в Стара Загора.

Това съобщи на брифинг директорът на ОД МВР - Стара Загора Алекси Алексиев. Той поясни, че сигналът за извършената кражба е получен в РПУ  - Стара Загора на 8 декември 2009 г.

Извършен е оглед, при който е установено, че неизвестни лица са проникнали през прозорец в складово помещение към обекта, разбили намиращата се в него метална каса и по данни на собственика - откраднали от нея около 165 000 евро, 20 000 лв. и други суми във валута.

По случая е образувано досъдебно производство. Старозагорските криминалисти са установили и членовете на престъпната група, които след предварителна уговорка са планирали и осъществили престъплението.

При полицейска акция, проведена през двата почивни дни, в  гр. Лом е издирен и задържан единият от извършителите - 45-годишен мъж от Стара Загора. В дома му  в Казанлък е задържан 41-годишнен мъж, а третото лице - на 58 години, е заловено в питейно заведение в Стара Загора.

С постановление на Районна прокуратура - Стара Загора, тримата мъже са задържани за 72 часа и е внесено искане за постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража". Всички са осъждани за различни престъпления от общ характер, в това число и извън страната.

В домовете им и в жилищата на техни близки са намерени и иззети множество вещи и предмети, свързани с извършената кражба. В хода на разследването е установено участието им и в други престъпления.

Предстои образуване на досъдебни производства по чл. 339 и чл. 278а от НК. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава.

"Използвам случая, да се обърна към собствениците на фирми, финансови търговски и стопански обекти, да отчетат рисковете и да вземат незабавни мерки за обезпечаване сигурността на съхраняването в обектите пари и ценности - особено в предстоящия предпразничен период", призова Алексиев.

„Небрежното отношение към сигурността на обектите, обикновено се заплаща скъпо и след това коства много усилия на полицейските служители", заяви още главният инспектор.

Той подчерта, че полицията също взима съответните превантивни мерки. "Разпоредил съм на служителите на териториална полиция да извършат проверки и охранителни обследвания на всички големи търговски обекти; фирми, извършващи инкасова дейност, звена за самоохрана и др. с оглед обезпечаване на сигурността им", посочи Алексиев.

По-рано днес и от СДВР призоваха за повече бдителност по празниците с оглед на зачестилите обири на фирми, магазини, обществени трезори и др.

Припомняме, само вчера в столицата бяха извършени два въоръжени грабежа.

От магазин "Фантастико" в "Студентски град" беше откраднат оборот в размер на 2 млн. лв.
53 000 лв. пък бяха задигнати при обир на търговски комплекс в жк. "Люлин".

Криминалната новина на вчерашния ден обаче беше престрелката между полиция и магистрални бандити на АМ "Тракия". Тогава беше застрелян един от маскираните като служители на реда престъпници Димитър Митрев - Богровеца.

Смята се, че магистралните бандити са от т. нар. група на "Крокодилите". Издирването на останалите от престъпната банда продължава и днес.