Общото състояние на несигурност, от това че идва зима, социалната и икономическа нестабилност са трудностите, които кара хората с престъпен морал да се активизират. Това каза пред Агенция „Фокус” психологът Мария Рачева. Според нея проблемът може да се разгледа и на ниво народопсихология. „От гледна точка на пластовете, на които е разделено обществото, има хора, които в процеса на изграждането си като личности, са формирали такъв морал, че за тях престъпната дейност е нещо обичайно. Те, развивайки, своите действия, много внимателно и наблюдават своите жертви” - каза Рачева.
Според нея престъпниците разчитат на предстоящите празници, по-късия ден, забързаните хора, с повече средства в себе си, увлечени в собствените си грижи и мисли, дали около работа или около празниците. Жертвите стават много по-достъпни за тези престъпни групи и това става предпоставка за нарастването на пладнешката престъпност.
„Не бива да пропускаме да отделим морала, като начин на поведение. Ако един човек има негативно отношение към нарушаването на законовите и морални норми, в каквато и ситуация да е поставен, той няма да престъпи моралните и законови норми. Той знае, че ще трябва да намери изход, за да се справи. Когато говорим за народопсихология, трябва да знаем в коя сфера на етиката и на морала поставяме съответните хора. Не става дума за политически, етнически или възрастов аспект, говорим за изграждане на ценностна система в един човек. Групи, социални общности и семейства, в която не се гради ценностна система, са податливи към такова поведение”, каза още Рачева.
Според психолога - разликата между престъпните групи, занимаващи се с джебчийства, и тези, които извършват големи грабежи, е единствено във възможностите и капацитета на извършителите. Едните имат повече възможности и за това могат да организират по големи обири, другите нямат и извършват по-различна престъпна дейност.
„Иска ми се да кажа, че тази тенденция ще започне да отшумява, но това няма да стане от само себе си. Трябва да се вземат мерки от страна на всички, които са част от решението на проблема. Това са - държавата, която трябва да осигурява реда и спокойствието на гражданите, институциите отговорни за възпитанието и най-вече семейството, което е източник на всички нравствени норми.