По време на празниците отделните ястия да се приемат през определен интервал от време. Това посъветва в интервю за Информационна агенция КРОСС диетологът доц. д-р Донка Байкова. Така храната ще се етажира в стомаха ни, защото ако приемем от всички видове храна хаотично наведнъж, за всеки вид храна организмът трябва да отдели отделен храносмилателен сок, който има специфична ензимна система, отговорна за храносмилане на точно този вид храна. „В тази конкуренция коя от тях да храносмели тангентната си съставка ще има една конкурентност, а всеки орган на човешкия организъм реагира със свръхработа с риск от възникване на здравен проблем.", обясни още д-р Байкова.

Диетологът посъветва още да се спре поемането на храна на Бъдни вечер след 12 часа, защото се увеличава рискът за здравето. По Коледа трябва да приемаме храната на разделен принцип. Например, ако ядем месо, боб или картофи, да е със зеленчуци.
Доцент Байкова съветва да не прекаляваме с приема на твърд алкохол, за да не трупаме излишни празни калории. Тя съветва да изпием една чаша твърд алкохол и след това да преминем на по-лек като бирата и виното.

За тези, които са постили, д-р Байкова заяви, че трябва плавно да преминават към поемането на по-тежките храни като месото и млечните продукти. „Всяка нова храна, която ще въвеждаме, е в комбинация с храна, която сме приемали в този 40-дневен пост", обясни още диетологът. Д-р Байкова препоръча още на постилите да ядат пилешко месо през първия ден, тъй като то се приема най- леко от организма. Ако пък все пак изберете свинското, то да е само чисто месо, а не във вид на наденица или бахур. Диетологът обясни, че е важно да се храним 5 пъти на ден, тъй като е такава физиологичната нужда на организма ни.
За дните след празниците д-р Байкова препоръча да се наблегне на по- леките храни като зеленчуците, супите и филийки пълнозърнест хляб, като отново се придържаме към петкратния прием на храна.