ОТИДЕ СИ ДАНЧО КИРКОВ ВЪЛКОВ

Данчо Кирков Вълков е роден на 05.02.1939 г. в Етрополе. Завършва Учителски институт в гр.София – специалности “Руски език” и “История”.
Още десетгодишен, той се качва на театралната сцена и до днес остава там било като артист, било като режисьор или ръководител на театрални състави и групи.
Живота му е свързан дълбоко с читалището. За пръв път  става член на управителния му съвет още като ученик и продължава да членува в него и до днес. По-късно е негов председател – време, в което етрополската сцена става “втора сцена” на Държавния музикален театър, време, което се помни с най-голямото турне на танцовия ансамбъл /в Мексико, Коста Рика и Куба/.
Данчо Кирков е режисьор и постановчик на пиесите, върху които работи със своите театрални трупи. Днес той продължава да ръководи кукления театрален състав към читалището, да пали сърцата на децата. По негова инициатива и активна работа децата – поети издават своите първи поетични опити.
Секретар е на Клуба на дейците на културата и автор на стихосбирката “Обич”. Организира срещи с български поети и писатели в Етрополе. Мили и незабравими са вечерите на спомените за местните ни творци - “А също не сме ги забравили”, които отново са негова рожба.
Отдал се изцяло на децата, Данчо работи с тях и за тяхното развитие и реализиране в обществото като нещатен инспектор на Детската педагогическа стая, повече от 15 години е секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, а на последък и като обществен възпитател.
Автор е на телевизионните предавания “Децата – безценно богатство” и “Дар от бога”, които води заедно с младите таланти на града ни.
Малцина знаят, че Данчо Кирков Вълков е основател и първи треньор на женския волейболен отбор в Етрополе.
Поклон пред паметта му.