Причината са планираните от понеделник ефективни протестни действия на земеделски производители в южната ни съседка. На 18 януари преди обяд се очаква гръцките фермери да блокират със земеделска техника Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи. По информация на гръцките власти, протестни действия са заявени от утре и на КПП Капитан Петко войвода - Орменион. През тези гранични точки няма да се пропускат никакви леки и тежкотоварни автомобили, а изключения ще се правят само за автомобили със специален режим на движение. Гръцките земеделски производители са предупредили, че ще блокират и важни пътни артерии в страната. По предварителни данни се очаква проблемите да продължат няколко дни.
Представители на българските и гръцките власти поддържат непрестанен контакт и координация във връзка със създалата се обстановка.
Граничните служби призовават българските граждани и фирми да се въздържат от пътувания до Република Гърция. Предприемането на такива пътувания би довело до значителни финансови загуби, както и до реални затруднения.