Инж. Петър Петров е сред наградените огнеборци в националния годишен конкурс “Пожарникар на година”. Той е единственият от Софийска област, която тази година е носител на престижно отличие от престижната надпревара за огнеборците в България. “Конкурсът премина през два етапа - на областно и национално ниво. Номинираните пожарникари решават тестове и практически задачи. Проверката извършва Комисия от главна дирекция на пожарна безопасност и спасяване към Министерството на вътрешните работи. Класирането се извърши в пет ръздела. Аз бях класиран на второ място в раздел “Б”/държавни служители от категория “В” и “Г”, работещи по направление “Пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност/.”, разказа Петър Петров. Той не скри, че бил приятно изненадат, когато са му съобщили, че е сред наградените огнеборци в конкурса. Наградата на Петър Петров е грамота, статуетка и допълнителен платен отпуск в размер на пет работни дни.

Местният огнеборец сподели, че най-тежкото произшествие в работата му до този момент е пожарът при експлозията на бензиновоза на АМ “Хемус”  “Имаше опасност огънят да обхване и възпламени бензиностанция “Ивони”, а оттам – гората. Ето защо трябваше да предприемем бързи и правилни действия за овладяване на огнената стихия. Тогава получих благодарствена грамота от главния секретар на МВР”, разказа Петър Петров..

Инж. Петър Петров е на 38 години. Завършил е средно образование в Техникума в Ботевград. Започва работа като пожарникар през 1995 година. Първоначално работи в 8-ма районна служба на столична дирекция на вътрешните работи. През 2002 година до днес изпълнява професионалните си задължения в ботевградската пожарна. Преминал е последователно курсове за командир на екип, работа със съвременни телекомуникационни системи, оказване на долекарска помощ, аварийна и спасителна дейност при ПТП-та и други. През 1997 е приет задочно обучение в академията на МВР, специалност “Пожарна и аварийна безопасност”. Дипломира се през 2001 година. В момента е ръководител на оперативно-спасителна дейност в РУПБС – Ботевград. Семеен е с едно дете