Както вече сме ви информирали, инициативен комитет инициира подписка срещу извършване на регламентирана сеч в местността Гергьов дол в село Врачеш. Около 430 жители на селото удостовериха с подписите си, че са против изсичането на гората. Подписката подкрепят и хора, които не живеят близо до местността.

На 14 януари подписката бе внесена в Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите. Тя бе предоставена и на вниманието на Николай Пехливанов - депутат от партия “Атака”. Действията на компетентните органи не закъсняха. Днес в селото пристигнаха трима експерти от Регионална дирекция по горите – София, за да изслушат жителите на Врачеш, както и да видят на  място терена, определен за сечище. Срещата се проведе в кметството на селото. На нея присъстваха кметът на Врачеш Сашо Денкин, Иван Иванов – началник отдел в общинската администрация, около 30 жители на селото и представители на ДДС “Витиня”, в чиято територия попада местността “Гергьов дол”.

Жителите на Врачеш бяха категорични, че няма да допуснат сеч в гората, защото там се намира водохващане и има опасност от наводнения и свлачища, които да подкопаят основите на къщите им. Кметът на селото Сашо Денкин каза, че подкрепя хората. Иван Иванов заяви от името на кмета на общината Георги Георгиев, че трябва да се уважи искането на жителите на Врачеш за проверка по случая.

Лесоустройвеният проект на района е от 2004 година. Всички дейности в него са утвърдени. Придвижда се 10% пробирка, а не гола сеч, обясни Маргарита Христова – експерт в Регионална дирекция по горите. Тя подчерта, че голите сечи са забранени. Маргарита Христова каза още, че от общината няма представен протокол за наличието на вододайна зона в местността Гергьов дол. Иван Иванов обаче опроверга думите й. Той бе категоричен, че общината си е свършила работата.

След срещата експертите огледаха на място терена, определен за сечище. Те съставиха протокол от проверката. Мнението на експертите е, че в местността може да започне сеч. Представители на инициативния комитет са подписали, че са против изсичането на дърветата.
Утре хората от Врачеш ще внесат жалба и в Министерството на околната среда и водите.