Четири пъти превишаване на нормата за нефтопродукти в отделни участъци по река Дунав отчитат от Басейнова дирекция „Дунавски район” - Плевен. Резултатите са от проби заради констатирано замърсяване на реката от петна с ниска плътност при Козлодуй.

Изследваните пробите са взети на 4 декември, след сигнал за замърсяване до Регионалното водно бюро във Враца от граничен пункт Козлодуй. Експерти от Регионалната лаборатория във Враца към Изпълнителна агенция по опазване на околната среда са направили изследвания на три водни проби.

Повърхностната водна проба, взета при брегова помпена станция на АЕЦ „Козлодуй”, е показала, че превишаването на нефтопродукти е над четири пъти над нормата. Резултатите от другите две проби, взети при пристанищата на градовете Козлодуй и Оряхово, са в допустимите норми. Въз основа на постъпилата в басейновата дирекция информация от Гранична полиция и Морска администрация, не са забелязани следи от замърсяване по река Дунав.

Към момента вътрешните реки на територията на басейновата дирекция са в речните си корита, като през изминалото денонощие са се повишили нивата на реките Искър при село Ореховица, Вит при село Търнене и Янтра при село Каранци.