Задържана е група, контролирала пазара за разпространение на наркотици в района на туристически комплекс "Слънчев бряг".
Неин лидер е Христо Иванов - Ичо Оризарския (на малката снимка), съобщиха на брифинг в МВР Бургас.

Групата е от шест човека, занимавала се е с различни видове престъпни дейности - разпространение и продажба на наркотични вещества, сводничество, рекет, наказателни акции, уточни директорът на ОД на МВР-Бургас Милен Димитров.

Той допълни, че групата на Оризарския се явява клон на разбитата преди близо четири години несебърско-поморийска мафия на Димитър Желязков - Очите. Групата е задържана след 8 месеца издирвателни действия.

Сред задържани са:

- 38 годишния Стефан Горначки, по прякор „Русенския"  - регистриран и осъждан за кражба с използване на МПС, унищожаване на чуждо имущество, измама, кражби, чрез разрушаване на прегради и др.

- Стойчо Радев, „Камбаната", 30 годишен -регистриран и осъждан за три кражби, кражба в големи размери, хулиганство, закана за убийство, придобиване, държане и предаване на взривопасни вещества и боеприпаси, без разрешително.

- Димитър Нейчев, 31 годишен - осъждан за три кражби

- Атанас Иванов „Нескенса" - регистриран и осъждан за четири телесни повреди, едно хулиганство и ПТП с причиняване на смърт по непредпазливост.

Срещу четирима от задържаните е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, а спрямо петия - Христо Иванов обвинение за ръководене на групата.

Директорът на ОДМВР Бургас - Милен Димитров отказа да конкретизира ролята на шестия човек от формированието, както и ще бъде ли повдигнато обвинение срещу него или същия ще бъде ситуиран в качеството на свидетел.

С неутрализирането на престъпната група, сезон 2010 година за търговците и работещите в Слънчев бряг и околността се очертава, като по-спокоен

Полицията е открила автомат „Калашников", два пълнителя за него, 800 патрона и 7 електро-капсул-детонатори.

При претърсванията от домовете на задържаните са иззети: множество ножове, бухалки, палки, боксове, използвани от членовете на групата при осъществяване на престъпната им дейност.

По-късно стана ясно, че Бургаският окръжен съд е потвърдил внесеното искане на Окръжна прокуратура - Бургас за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража" за четирима от организираната престъпна група на Христо Иванов.

Христо Иванов заедно със Стефан Горначки, Стойчо Радев и Димитър Нейчев остават задържани под стража, а 24-годишнияt Атанас Иванов ще бъде под домашен арест, каквото беше искането на Бургаската окръжна прокуратура.