Заместник-министърът на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски е бил възстановен на поста си по настояване на ДПС.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев по време на пресконференцията в Гранитната зала на Министерски съвет.

Той припомни, че когато е освободил Пеевски имаше обществен скандал, имаше много сериозни обвинения към Пеевски, които са изисквали политическа реакция.

След като мина проверката, позицията на ДПС беше и е, че след като няма обвинения, по които Пеевски да се разследва, няма основания тази ситуация да бъде запазена, каза Станишев.

"Това е настояване на ДПС, това е тяхна политическа позиция, те са коалиционен партньор и носят отговорност за техните представители в изпълнителната власт", заяви премиерът.

Припомняме, Пеевски беше освободен от тази длъжност на 8 май 2007 г. поради възникнали съмнения по време на скандала "Овчаров-Александров".

Поискана беше проверка по целия скандал, като срещу него беше образувано дело за длъжностно престъпление, което на 6 септември Софийска градска прокуратура прекрати поради липса на каквито и да било доказателства.

На 14 ноември пък новоназначеният Висш съдебен съвет го възстанови като следовател, след като Върховният административен съд отмени решението на предишниа състав на ВСС, с което се отказва на Пеевски връщането му на работа като магистрат.