През януари 2010г. Агенцията по заетостта отвори схема BG051РО001-2.1.11 „Аз мога” по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” за обучение на заети лица. В дирекция „Бюро по труда” – Ботевград и филиалите й вече постъпиха първите заявления от кандидати за обучение срещу ваучери по тази схема.
В съответствие с утвърдената от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Инструкция за приемане на заявления, на 29.01.2010г. специално създадената към Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград комисия на първа сесия разгледа постъпилите до момента заявления за обучение срещу ваучери.

В Дирекцията и филиалите й са постъпили следния брой заявления:
- от Община Ботевград - 12 броя;
- от Община Етрополе - 27 броя;
- от Община Правец - 3 броя.
От тях комисията одобри, както следва:
- от Община Ботевград - 10 броя;
- от Община Етрополе - 27 броя;
-от Община Правец - 3 броя.
Неодобрени бяха:
- от Община Ботевград - 2 броя.

Причините за неодобрените заявления са свързани с недопустимост на кандидатите съобразно ограничения, които налагат изискванията на схемата.
Всички одобрени и неодобрени кандидати ще получат специални уведомителни писма с информация за одобрение или неодобрение на заявлението им за обучение. Неодобрените кандидати ще бъдат информирани за причините за неодобрението им, като същите могат да кандидатстват отново, само ако са отпаднали причините за неодобрението им, съобщи Владимир Атанасов, директор на Бюро по труда - Ботевград.

Важни особености в процедурата по получаване на ваучери са:
- ваучерите се получават само лично от кандидата срещу документ за самоличност и попълване на специална декларация;
- получаването на ваучерите става на място само в дирекция „Бюро по труда” – Ботевград, независимо в кое населено място живее кандидата;
- до пет работни дни е срокът за получаване на ваучера /след получаване на уведомителното писмо от дирекция „Бюро по труда”/. Ако кандидатът не го е получил по описания по-горе ред и не е уведомил писмено ДБТ за невъзможността да спази срока, губи право на обучение по одобреното му заявление и може да кандидатства отново по общия ред с ново представяне на изискуемите документи.
След получаването на ваучера одобреният кандидат е длъжен в 20-дневен срок да се свърже самостоятелно с избраната от него обучаваща институция за подписване на двустранен договор за обучение. В срок до два месеца след подписването на договора обучаващата институция е задължена да стартира обучението.

"Изключитено важно е да се знае, че в рамките на отворените до 30 септември 2012 год. операции по приоритетни оси 1 и 2 на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" всеки правоимащ може да кандидатства и да бъде одобрен само за едно обучение по ключова компетенция и само за едно обучение за професионална квалификация. Така че всеки кандидат добре трябва да прецени кога и по какво желае да се обучава през този период", обясни Владимир Атанасов.

За повече информация: в дирекцията в Ботевград или на „горещия” й телефон: 0723 / 60-164, както и в нейния сайт: bt.botevgrad.com.