От 1 февруари т.г. влизат в сила промените в чл.109 от Закона за здравното осигуряване. В тази връзка Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че:

Здравноосигурителните права на гражданите, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват в случай, че не са внесли повече от 3 дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ.

Здравноосигурителните права се възстановяват при условие, че самоосигуряващите се заплатят всички дължими вноски за последните 36 месеца.

Ако при потърсване на медицинска или на дентална помощ се установи, че гражданинът е с прекъснат здравноосигурител статус, той трябва да представи документ, с който да удостовери, че е внесъл дължимите здравни вноски и здравноосигурителните му права са възстановени. Това важи и за получаване на лекарства от аптеките с рецептурни бланки, както и с издадени и заверени протоколи за лекарства преди 1 февруари 2010 година. В противен случай пациентът заплаща както оказаната му медицинска помощ, така и предписаните му лекарства. Платените суми не се връщат, след като гражданинът възстанови здравноосигурителните си права.