Процедура за ранен прием /за 40% от местата/ предлага на кандидатите, притежаващи диплома за средно или висше образование, избрали за свой основен  приоритет обучението в МВБУ, възможността за прием преди срока на приема по общия ред.
С оценка от матура могат да кандидатстват всички, които са завършили средното си образование след 2008 г. и имат оценки от матурите не по-малко от „добър (4)”.

За кандидатстване по реда на ранния прием в бакалавърските програми на български език кандидатите подават  лично или чрез друго лице следните задължителни документи: формуляр - по образец на МВБУ, съдържащ: заявление за конкурс ранен прием; молба за класиране; диплома за завършено средно образование /или нотариално заверено копие от нея /български граждани, завършили средното образование в чуждестранни училища, представят диплома, легализирана от Министерството на образованието, младежта и науката/; декларация за успешно издържан ТООП, положен в МВБУ (ако е положен в една от предходните две години ); мотивационно есе “Защо искам да уча в МВБУ” в обем до 1 страница; документ за платена такса за участие в ранен прием. Таксата е 25 лв.

Документите по реда на ранния прием  се подават от 1 февруари до 10 март. На 22 март се обявяват резултатите от ранния прием. Приетите кандидати се записват за обучение от 22 март до 9 април.

Между другото малко известен е фактът, че за първи път в страната именно МВБУ въвежда световната практика на ранния прием.