Марийка Петрова е продавачка в хранителен магазин на улица “Букорска” в Ботевград. Преди повече от месец тя е станала жертва на грабеж. Две лица й дръпнали дамската чанта от ръката и избягали. В чантата била и личната карта. Впоследствие ботевградчанката била глобена за това, че не е опазила документа си за самоличност.

Ето какво разказа Марийка Петрова пред наш репортер: “На 3-ти януари към 19 часа си тръгнах от работа. Поех по посока канала. По пътя се разминах с четири момчета с качулки. Когато наближих канала, чух бързи стъпки зад себе си. Обърнах се и в този момент ми дръпнаха чантата от ръката. Бяха две момчета с качулки. Възможно е да са били същите, с които се разминах преди това. Много се уплаших, дори ми стана лошо от страха. С треперещи ръце се опитах да набера номера на съпруга си. Свързах се с него, но след няколко неуспешни опита. Той, от своя страна, се обади в полицията. Полицаите дойдоха веднага. Качиха ме в колата и се върнахме при магазина, а оттам поехме по улица “Христо Ботев”. Никъде обаче не срещнахме крадците. Заведоха ме в полицията, където дадох показания по случая. Обясних, че по-важните вещи, които носех в дамската чанта, бяха ключовете от магазина и личната карта. Имах и 45 лева.
От полицията казаха, че ще ми се обадят след една седмица, а през това време може някой да подхвърли личната карта.
На 7-ми януари ме потърсиха от полицията. Лицето ме попита дали на следващия ден ще имам възможност да отида в управлението. Казах, че ще отида. На 8 януари в 9 часа бях в полицейското управление, където за втори път дадох показания за случилото се. Тогава лицето, което ме разпита, каза: “Ще ви глобим за личната карта.”. Платих глоба в размер на 30 лева. Съставен ми бе акт, в който пише, че не съм изпълнила задължението по опазване на личната си карта. В него се споменава, че съм заявила липсата на документа на 8 януари, а не на 3-ти същия месец, когато ме ограбиха. Питам как трябваше да постъпя в случая?! Да се сбия с крадците ли?! Та те можеха да ме пребият и да ме хвърлят в канала. В момента на кражбата нямах възможност да направя нищо друго освен да викам за помощ. Направих го, но никой не излезе.
В крайна сметка страхът, който изживях на 3-ти януари, ми струва около 100 лева, много нерви и време.”.
Марийка Петрова сподели още, че не е обжалвала наказателното постановление в посочения срок, защото е изгубила вяра, че нещо може да се промени.  
“Аз дадох показания в същия ден, в който стана кражба. Смятам, че е редно длъжностното лице да ме уведоми какъв е законовият ред в този случай, а не да ме глобява”, коментира нашата съгражданка. Тя заяви, че е възмутена от отказа на Районна прокуратура да образува наказателно производство, тъй като отнетото е значително под размера на установената за страната минимална работна заплата. Но такъв е Законът!
“Наскоро трябваше да внеса таксата за нова лична карта.  От паспортна служба ми казаха: “Може да отидете, в която банка поискате.” Така и направих, но за превод на сумата заплатих 5 лева. Впоследствие разбрах, че паспортна служба работи с точно определена банка и там таксата е по-малка, сподели още Марийка Петрова. –Поисках да разкажа публично за неволите си, за да предупредя хората да бъдат внимателни и да си търсят правата, както и за собствено морално удовлетворение”, допълни тя.

Припомняме, че от 30 до 200 лв. е глобата, която законът предвижда в случай, че български гражданин или чужденец, притежаващ български личен документ го изгуби, повреди или унищожи,  а също и ако в тридневен срок не декларира, че документът е откраднат, изгубен, повреден или унищожен.