Софийска апелативна прокуратура поиска 4 години ефективна присъда за бившия столичен градоначалник Стефан Софиянски по делото за “Милениум център”.

Прокурорът по делото срещу бившия столичен кмет поиска от Софийския апелативен съд да бъде върнато делото за ново разглеждане от първоинстанционния съд, за да може Столичната община да предяви граждански иск.

Според обвинението бившият столичен кмет е превишил правата си, за да набави облага на ОББ и инвестиционен фонд "Развитие" като е сключил през 1998 г. извън съдебно споразумение, което регламентира общината да отстъпи на двете дружества право на строеж върху парцел с площ от 7000 кв. м. в квартал "Иван Вазов" за бизнес-център. Според прокурора по делото са настъпили вреди заради разликата между пазарната оценка и правото на строеж.

Договорът за продажбата на 25-те процента общински акции в Милениум център на ОББ пък бил сключен в нарушение на служебните задължения на столичния кмет с цел облага на ОББ. Вредите от това са изчислени на 55 459 лева. Има разлика само от 9,48 лева между пазарната цена и цената на извършената сделка, каза адвокат Доковска по време на съдебното заседание.

Ако бъде признат за виновен Стефан Софиянски може да получи от 3 до 10 години затвор.

Софийският апелативен съд ще вземе своето решение в законовия 30-дневен срок по направените искания от прокурора.