Благодеятелството е изначална добродетел на българина и на българското общество. Тази добродетел бе избутана на заден план и като че ли загърбена от вниманието на нашата общественост в последните години, независимо от това, че и през тези тежки години българина, според възможностите си е проявявал благодеятелство.
Контрапункт на това негативно обществено явление у нас е Националната кампания „Благодеятел на годината”. За първи път в най-новата история на България се организира кампания за поощрение и отдаване на значимо уважение и признателност към “добро творчеството”. 
Кампанията бе стартирана през 2004 година като регионална инициатива на Ротари клуб „София Сердика” и консултантска къща „Стратегии” по първоначална идея на Марина Стефанова. Днес “Благодеятел на годината” е национална кампания на Дистрикт 2482 на Rotary International с координатор Ротари клуб „София Сердика”.
Журито на кампанията присъжда следните награди:
• по една награда “Благодеятел на годината” за категориите личност,  неправителствена организация, стопанска организация,  читалище/ библиотека/ учебно заведение, присъждана от седемчленно жури на кампанията;
• Обществена подкрепа, присъждана на физическо или юридическо лице, читалище/ библиотека/ учебно заведение, получили най-много номинации за своята благодеятелна дейност през годината;
• голямата награда “Благодеятел на годината”, присъждана от седемчленно жури на кампанията, на физическо или юридическо лице, читалище/ библиотека/ учебно заведение, на базата на ясно дефинирани критерии за оценяване.
Постъпилите номинации се оценяват от журито на кампанията.
Журито по оценяване включва 7 изтъкнати личности, между които представители на националните медии, на организаторите и по един представител за всяка категория
През 2009 година наградите бяха връчени на 11 февруари – дни преди прошките на Сирни Заговезни с тържествена церемония пред българската общественост и медии.
Голямата новина е, че журито е уважило предложенията за награди, дадени от Лопян    в трите категории-личност, юридическо лице и неправителствена организация:
• на Пейо Мирчев Пеев за неговата дългогодишна дейност за поддържане на възрожденския дух и традициите в Лопян. Той е инициатор на всички национални и местни празници в селото; за неговата подкрепа и участие във всички училищни тържества и инициативи, като провокира у местните жители прояви на благодеятелност към децата в неравностойно положение и съпричастност към техните проблеми; организатор е на всички дейности по възстановяване и поддържане на местната църква „Св.св.Петър и Павел”; за неговата дългогодишна дейност като художествен ръководител на училищни и читалищни хорове с множество златни медали и лауреатски звания от национални фестивали на певческата самодейност; със свои лични средства организира екскурзия на самодейци от селото до Истанбул и по повод не неговия 80-годишен юбилей.
• на Фирма „Валидекс” в Лопян с президент Димчо Петров Иванов. За разкриване на нови работни места и привличане на инвестиции в Лопян-в дърводелския цех, в новоизградената малка ВЕЦ, ваканционното селище „Орлова скала”; за постоянна дарителска, ремонтна и друга дейност на училището; като председател на училищното настоятелство е в постоянна връзка с ръководството на училището и се отзовава на всяка възникнала нужда-ремонтиране, подобрение и разширение на базата; децата също не са оставени без конкретната му грижа и внимание.
• на Сдружението „Приятели на Лопян”, осъществено със съдействието на служители от Посолството на САЩ. Даренията на дрехи и зимни обувки и лакомства за децата от училището, запомнящи се организирани тържества с децата от училището, изградената детска площадка и основната реконструкция на сградите на общежитието, петгодишното приятелство между децата и американската общност в България и най-вече всеотдайната им благотворителна дейност са само малката част от нещата, които са подтикнали ръководството на училището да направи своята номинация за получаване на наградата на Фондация „Благодеятелност”.
И трите предложения са направени от Мила Костадинова Манчева, в качеството й на директор на ОУ „Христо Ботев” и на председател на НЧ „Слънце” в с.Лопян.
На снимките са отразени моменти от тържеството по връчването на наградите.