С грандиозен бенефис-спектакъл на 4 декември 2007 г. бяха отбелязани 70 години от рождението и 50 години театрална дейност на Николай Коев.
В чест на  юбиляра свои песни изпълниха Димитър Йосифов, Мими Иванова и Зоран Миливоевич. Детското театрално студио, чийто ръководител е Николай Коев, изиграха в негова чест сценки по неговите спектакли "Нахрани татко" и "Тъкала Донка престилки". Включиха се и други самодейни състави от НЧ „Тодор Пеев” в Етрополе. Самодейна група от родния град на юбиляра Оряхово изпълниха по негов текст и музика Песен за Оряхово, превърнала се в химн на града.
Кметът на общината инж.Богомил Георгиев прочете решение № 11 от 16.11.2007 г. на Общинския съвет, с което Николай Коев се обявява за почетен гражданин на Етрополе за цялостната му творческа дейност на актьор, драматург, режисьор, автор, постановчик и главен ръководител на станалия преди години емблема на града Зетьовски празник.
Кметът пое твърдия ангажимент да възстановят наново позамрелия през последните години празник, а Николай Коев обяви, че още през следващата година празникът ще бъде с международно участие.
Поздравление поднесе към юбиляра председателят на Съюза на свободните писатели г-н Герджиков. Поздравителен адрес към юбиляра изпрати и министърът на културата проф.Стефан Данаилов.
Цялостният запис на спектакъла се предава по местната кабелна телевизия.