Светлинната сигнализация на железопътния прелез "Летоструй"  може и да не е работела в момента на катастрофата между влака и снегорина, при която загина шофьорът на снегопочистващата машина. Това каза за Дарик инж. Божидар Стоянов от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Управителят на "Титан - Чистота" Ивайло Даковски съобщи, че причина за инцидента е била именно липсата на такава сигнализация.

Според Даковски бариерата не е била спусната и не е имало сигнализация. "От БДЖ окабеляват, сменяват крушки, за да заработи. След като не е пусната бариерата, не е пуснат семафора, нашият шофьор няма как да знае, че ще премине влак", коментира Ивайло Даковски.

Божидар Стоянов обаче отрече обвиненията на Даковски и заяви, че бариерите със сигурност са били спуснати хоризонтално. Той обясни, че бариерата на прелеза се спуска ръчно, като има протокол, че тя е работела при смяната на служителите на прелеза. "Има светлинна сигнализация, която след произшествието не е работела. Това го констатирахме, след като отидохме на място. Ще се изяснява в момента на удара дали светлинната инсталация е работела. Независимо от това прелезът е сигнализиран с табели, бариерите са били в хоризонтално положение, задължение на водача е да спре пред бариерата", заяви Божидар Стоянов.