Последният дом на Златаров тъне в забрава. Това е заглавието на една от статиите в юбилейното издание на ПМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров”, посветено на 125 години от рождението на патрона на учебното заведение. Ето и пълния текст на публикацията:

Последното жилище на един от най-известните български химици и обществени дейци, дал много от живота и времето си за развитието на нашия град, безстопанствено се руши. Проучване на “Златаров`s news” установи, че в страната няма друго запазено жилище на учения – къщата му в Хасково не е съхранена, а апартамента му в София е разрушен от бомба още през войните. Единствено старата вила на Златаров в Зелин все още съществува, но днес тя тъне в разруха. Жилището е собственост на Златаровите наследници и те имат право да решават , но няма ли да е прекрасно тази вила да бъде превърната в музей?

Ние, съвременните Златаровци, смятаме, че е възможно и го дължим на своя патрон. Затова вече проведохме първите разговори с общинското ръководство, което обеща да ни окаже пълна финансова и всякаква друга подкрепа за реализация на този проект.
По тази причина екипът на “Златаров`s news” изгражда инициативен комитет за работа по реализация на идеята. Всички наши съученици, желаещи да се включат, могат да изразят своето мнение на адрес: zlatarov_bot@abv.bg.