На един от ГКПП-та в страната е задържан митничар, началник на смяна с 15-годишен стаж, за контрабанда на един ТИР с парфюми на стойност 4 млн. лв. - фиктивен внос.

Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов преди началото на днешното заседание на кабинета.

Фиктивно е било записано, че става въпрос за санитарни материали.

При обиските са намерени запис на заповеди за повече от 1 млн. долара, раздадени на бизнесмени и представители от Бургас.
"Около 30 000 лв. месечно са отчитани на горните нива, за разпределяне към ръководството на митниците, които правят "чадър", каза още Цветанов.

За това потвърди и главният комисар Калин Георгиев, който посочи, че има данни, че са отделяни по 30 000 лева на месец за по-висшето ръководство на митничаря. Въпрос на преценка на прокуратурата са по-нататъшните ни действия, добави той.

"Има голям теч на информация, има големи злоупотреби в митниците и НАП", каза още Цветан Цветанов и допълни, че тази операция за него е важна именно заради това.

В момента във Велико Търновотече операция за източване на ДДС. Направени са обиски на 5 адреса и трима данъчни служители ще бъдат задържани, съобщи още Цветанов.

Министърът потвърди, че се очакват нови 10 свидетели да дойдат срещу октоподите. Освен това при обиск на килиите на задържаните е намерен мобилен телефон в килията на Марчело Джотолов. Случаят се разследва.  

По-късно стана ясно, че арестуваният е 49-годишен Красимир Гочев. Той е работил като началник смята на граничен пункт „Лесово". При обиска на дома му не са намерени крупни суми пари, но са открити доказателства за това, че преминали огромни средства през него.