Четирима членове на организирана престъпна група за разпространяване на наркотици са задържани при операция на антимафиоти от ГДБОП и СДВР снощи.

Иззетите 7 кг наркотици са на стойност над 100 хил. лв. Дрогата е била предназначена за разпространение в София, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Радомир.

Повече от месец е продължила работата на служители от Отдел "Наркотици" - ГДБОП и на колегите им от съответния сектор в СДВР за разследване на участници в организирана престъпна група.

В хода полицейските действия е изяснено, че групата се занимава с  придобиване, съхраняване и продажба на наркотици в големи количества. Изяснено е също, че дрогата е била предназначена за улично разпространение на територията на градовете София, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Радомир.

След първоначалната работа по случая, служителите на реда предприели полицейска операция, която е проведена вчера следобед и снощи, до ранните часове днес съвместно от антимафиоти и колегите им от сектора за специални полицейски операции към столичната дирекция.

Към 19 часа снощи в момент на продажба на наркотици са задържани двама - 33-годишен доставчик от София, известен на полицията и осъждан за притежаване на наркотици и 25-годишен купувач от Радомир.
При обискирането им полицаите открили и иззели от тях амфетамин и марихуана.

След задържането им спецполицаите се насочили и към  другите участници в организираната престъпна група  и в кв. "Разсадника" е задържан 35-годишен мъж с прякор Татуса.

Той е с адресна регистрация в Копривщица, но пребивавал в столицата, също криминално проявен и осъждан за притежаване на наркотици. Малко по-късно в района на ж.к."Люлин" е задържан и четвъртият член на групата - 49-годишен от Сандански, и той криминално проявен и осъждан.

При последвалите процесуално-следствени действия - обиски,  претърсване и изземване на задържаните, обитаваните от тях жилища и колите, които са карали, са намерени и иззети около 7 кг различни наркотици - амфетамин, марихуана, кокаин и хероин.

Според експерти сумата от продажбата им би възлязла на над 100 хил. лв. Иззети са също и многобройни мобилни телефони, предплатени сим карти, различни суми пари.

По случая е заведено досъдебно производство. Четиримата са задържани с полицейска заповед. За 24 часа. Работата по случая продължава.

„Това е системен подход на министерството и знаете, че няма седмица, няма ден, когато да не правим подобни реализации", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Единственото ни притеснение е демотивацията на служителите, която се получава, че след задържането на подобни лица с такива количества наркотици, те биват освобождавани под някаква парична гаранция", допълни министърът.

Той изтъкна, че освобождаването на тези лица създава условия те да продължат престъпната си дейност.