Това ще става с помощта на тестове,  производство на фирма “Дрегер”


През месец март служителите от Пътна полиция, които осъществяват пътен контрол ще получат 1160 еднократни теста, 1500 тест касети с пет специални уреда за установяване на наличност на наркотични вещества у водачи на моторни превозни средства, съобщават от Главна дирекция “Охранителна полиция”.
Тестовете, които са производство на фирмата “Дрегер”, ще показват в полеви условия, дали водачите управляват превозното средство след употреба на наркотични и упойващи вещества. Те улавят наличието на амфетамини, метаамфетамини, опиати, кокаин, техните метаболити, бензодиазепин и канабиноиди. При положителна проба на проверения шофьор ще се прави медицинско изследване, което да потвърди полевия тест.
Изготвя се методика за тяхното прилагане. Предвидено е обучение на служителите от пътния контрол за работа с тестовете, както и за допълнително откриване на видими признаци и оценка на психо-моторните реакции у водачите за употребата на наркотични вещества.
Тестовете и уредите ще бъдат доставени от производителя през следващата седмица, а практическото им използване ще започне в най-кратък срок след приключване на обучението. Те са закупени със средства от законовите отчисления по член 228 Б от Кодекса за застраховането, който предвижда 5% от приходите от задължителната застраховка “Гражданска отговорност” да бъдат привеждани за техническо оборудване на органите по пътния контрол. Парите за тях са предоставени от Гаранционния фонд.