МВР съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) и консорциум „Разпространение на винетни стикери” затягат контрола над винетните стикери, съобщиха от АПИ. Ще се извършват внезапни проверки и на пунктовете за разпространение, намиращи се в близост до граничните контролно-пропускателни пунктове. Потокът от влизащи в държавата туристи и тежкотоварни автомобили изисква специално внимание относно режима на продажба на стикери именно на тези места.
Обект на вниманието на проверящите ще бъдат и превозните средства, предназначени за превоз на товари и пътници. Заради по-високата цена на винетките, при тях е и по-висок рискът от измами или използване на фалшиви стикери.

Ако водач на превозно средство управлява автомобил с фалшива винетка се приема, че няма такава и ще бъде санкциониран. Глобите са както следва: за лек автомобил - 100 лв., за автомобили между 3,5 тона и 12 тона - 500 лв., за товарни автомобили - 1000 лв.

Най-важните отличителни характеристики на оригиналния винетен стикер са наличието на седемцифрен сериен номер отпред, изписан е видът на категорията, има графика на превозното средство, за което е издадено - дали е за камион, за автобус, или за лек автомобил. Допълнително има буквени означения, които са Г-годишна, М-месечна, С-седмична.

Най-добрата графична защита, която всеки трябва да погледне, когато си купува винетка, е холограмният стикер. На него със специален шрифт е изписано АПИ, RIA и има миниатюрни графики.
Агенция „Пътна инфраструктура” и „Разпространение на винетни стикери” още веднъж припомнят, че за да не станат жертва на измама, гражданите и фирмите следва да закупуват винетки само от официално обявените за това разпространителски пунктове. Дистрибуторите на РВС са веригите бензиностации „Петрол“, „Лукойл“, OMV, Еко България, "Литекс", ШЕЛ, Ромпетрол, както и всички магазини за хранителни стоки от веригата "Пикадили". Освен тях винетки могат да се закупят и от веригата за плащания на комунални сметки EasyPay, магазините на Office1 Superstore, МиБМ Експрес, офисите на СОМАТ, ТИР АД, Евротрейд, застрахователни брокери - Брокер Инс и Хирон, и отделни вериги и магазини за резервни части.

Стикери могат да се закупят и по интернет, чрез сайта www.vinetka.com. Пълният списък на дистрибуторите е публикуван и се актуализира на интернет страницата на РВС www.rvs.bg, както и на официалната страницата на АПИ www.api.government.bg .