Магистратите в Благоевград потвърдиха на закрито заседание мярката за неотклонение "задържане под стража" спрямо Костадин Тасев - бащата на насилваното дете от Сандански. Определението за постоянен арест постановиха окръжните съдии Маргарита Коцева, Илияна Стоилова и Величка Пандева.

Съдът счете, че съществува реална опасност Тасев да се укрие или извърши друго престъпление, ако бъде на свобода до приключване на делото за сексуално малтретиране над двегодишния си син Александър.

Престъплението, което бе разкрито на 15 февруари, все още е в етап на разследване, но Костадин Тасев бе привлечен като обвиняем за хомосексуални действия с малолетното си дете и за нанасяне на тежки телесни повреди.

Адвокати на Костадин Тасев вече са столичните юристи Пламен Петков и Ирен Цветкова. "По делото към този момент липсват конкретни данни, че малкият Александър е изнасилван от родния си баща. Срещу него е свидетелствал мъж с криминално минало, който е бил задържан по същото време за друго престъпление в полицията в Сандански", заяви адвокат Петков. Той каза още, че ще депозира сигнали пред съответните институции, че Костадин е бит в предварителния арест от служители на полицията. "Не бива да се акредитират по това дело показанията на съпругата Христина, дадени пред съдия в Сандански. Тя е разпитвана без адвокат, освен това има данни, че тя е с умствена изостаналост", каза адвокатът на Костадин Тасев. "Бият ме в полицията, не ми осигуряват лекар. Всичко срещу мен е измислица", извика на излизането от съдебната зала Костадин Тасев.

Има основания да се смята, че Костадин Тасев действително е насилвал двегодишния си син Александър. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред членовете на комисията по образование в Народното събрание, която се събра на извънредно заседание по случая. Цветанов обясни, че в Института по психология към МВР бащата е декларирал привързаността си към сексуални контакти към същия пол и към анален секс. На изслушването присъства и една от лекуващите доктори на детето в клиниката в Сандански д-р Трендафилова. Тя обясни, че не е сигнализирала в полицията съмненията си за насилие над детето, защото не е имало косвени доказателства затова.

Малкият Александър Тасев ще отиде при роднини или в приемно семейство, а съдът ще бъде сезиран за ограничаване или отнемане на родителските права. Това каза здравният министър Божидар Нанев на извънредно заседание на образователната комисия в парламента по случая. Социалната и образователната парламентарни комисии ще образуват работна група за законови промени, които трябва да доведат до по-добра координация по случая.