Американска компания за иновационни технологии представи нов вид горивна клетка, която може да дава чиста енергия на приемлива цена, използвайки основно пясък. "Горивните клетки на "Блум Енерджи" (Bloom Energy) имат потенциала да революционизират енергийната индустрия", каза губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер  при представянето на тази нова технология в сърцето на Силиконовата долина - Сан Хосе.

Сред присъстващите на представянето бяха и съоснователят на Google Лари Пейдж, както и изпълнителният директор на сайта за електронна търговия "eBay" Джон Донахю. "Основата на новата ни технология е просто пясък", каза основателят на "Bloom Energy" К. Р. Сридхар. Той показа батерията, която е с размерите на визитна картичка и е изработена от силиций. „Този елемент, който се намира под формата на силициев диоксид в състава на пясъка има свойства, които ни позволиха да изработим горивна батерия", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Технологията на горивните клетки, с която се произвежда електричество чрез електро-химична реакция при свързване на водород и кислород, е известна от средата на 19 век. Но калифорнийската компания успя да произведе такъв вид батерия без да има нужда от особено скъпия метал платина.