Церемонията по връчването на наградите БАФТА (Британската академия за филмово и театрално изкуство) се състоя в неделя вечерта (21 февруари 2010 г. от 23:00 българско време) в Кралската опера в Лондон. Големият победител на вечерта стана филмът на режисьора Катрин Бигълоу „Войната е опиат”, който си тръгна с общо 4 от престижните статуетки. Спряганият за абсолютен фаворит „Аватар” на Джеймс Камерън, който имаше осем номинации, остана само с две от наградите БАФТА.
 
Статуетките на Академията са във формата на театрална маска, изготвена по дизайн на американския скулптор Митци Кънлиф. До 2002 г. церемонията по раздаване на престижните статуетки е организирана предимно през месеците април или май, но след това е изместена през февруари, за да предшества наградите „Оскар” (тази година на 7 март, неделя), тъй като наградите БАФТА са смятани за британския им еквивалент, както и за важен ориентир при раздаването най-престижните отличия в света на киното.
 
Връчването на наградите БАФТА ще бъде излъчено на запис със субтитри на български език на 27 февруари, събота от 19:05 по НВО.