През последните месеци в София има ръст на домашните обири, съобщи в „Седмицата" на Дарик шефът на софийската дирекция на МВР Валери Йорданов. 35% от извършителите на тези престъпления са гастролиращи групи от провинцията, които правят няколко удара в столицата и след това напускат града.

„Забелязва се активизиране на лица, които са с ниско социално положение, които живеят на територията на столица, но се забелязва и миграция от другите градове и села в провинцията. За съжаление това, което се установява като извършители точно на тези битови престъпления на територията на града около 30% са лица, които не живеят в София и нямат адресна регистрация. Те се появяват тук, една част от тях остават за пребиваване в по-продължителен период от време, други идват в София за 2-5 дни, правят няколко престъпления - дали кражба или грабежи - и заминават от столицата, след две седмици пак се връщат и работата по тези лица е доста трудна", коментира Йорданов.

Лидерът на групата автокрадци „Факирите" Стоян Дългия от снощи е с постоянна мярка за неотклонение, а на останалите трима е обявена от съда мярка „парична гаранция", съобщи шефът на софийската дирекция на МВР. Според Валери Йорданов сега голям тартор на автокрадците в София няма:

Около десетина са, като последните три-четири месеца бяха разбити три, с тази на „Факирите" - четири банди. Което значи, че се появяват и нови лица в тези среди като контингент по линия на авто-кражбите.

„Факирите" са хванати. Другите три?

Има и преди Нова година реализирани - Хастара, групата на Владиката, имаше една група под района на Седмо районно управление, там основно вилнееха и това е четвъртата, от организираните групи, които се занимават с кражби на автомобили, изготвяне на фалшиви документи с цел препродажба, а в някои от случаите подозираме, че става въпрос и за застрахователни измами.