Народът мина на тютюн и контрабандата се вихри по пазарите
Край на евтините цигари. Папиросите на стари цени вече изчезнаха от магазините, макар че могат да се продават до края на март. През последната седмица вече почти няма къде да се намерят най-разпространените марки на старите цени.
Цигарите вече се продават на новите, по-високи цени, които са в сила след увеличението на акциза от 1 януари 2010 г. Кутия "Виктори" се продава за 3,60 лв., вместо 3,40 лв. Но тази цена е междинна и се планира да има още едно поскъпване на "Виктори". Цената на "Eva" слимс вече е 4,50 лв. "Марлборо" струва 5 лв., при 4,20 лв. досега.
Заради поскъпването с почти левче на всички марки народът масово преминава на ръчно свити цигари. Заедно с първоначалните инвестиции в машинка за свиване и разходите за насипен тютюн и хартия една ръчно свита цигара излиза 8-10 ст. Така за 20 бройки цената е 2 лв., при 3,50-5 лева за кутия цигари по новите цени.
Позволихме си да свалим този материал от сайта на в.Стандарт, поради това, че търговията с нарязан тютюн и машинките за пълнене на предварително свити празни хартиени цигари с филтър, процъфтява и на пазара в Етрополе. От близо месец няколко от мургавите ни събратя предлагат такъв тютюн.
Българите имаме една много вярна поговорка: „Сиромах човек, жив дявол!”. Щом  излезем от каквато и да е ситуация и „вържем двата края” сме напълно щастливи. Особено, ако „прекараме” властта!...
На снимката: торби с нарязан тютюн на пазара в Етрополе.