Навръх 3-ти март в магазина за iPhone приложения на Apple се появи безплатната програма prosto.bg, която е първата, ориентирана изцяло към българския пазар. Тя улеснява четенето на български новини и блогове, като ги форматира за екрана на iPhone и икономисва мобилен трафик. След първоначалното зареждане статиите могат да се преглеждат и в офлайн режим.

Prosto.bg е базирана на отворения код на четеца Simple RSS. Авторът Атанас Чобанов, който е компютърен лингвист и журналист, е адаптирал prosto.bg за лични нужди като учебна програма. Поради интереса, проявен от приятели, решил да я публикува в AppStore. Изходният код е достъпен на сайта на автора.

Prosto.bg е минала през строгата цедка, която Apple налага на новите приложения в AppStore, и може да се намери с ключова дума България или от директния линк.
Неотдавна Apple отвори магазина си за приложения AppStore и за България. Преди това желаещите да качват официални приложения трябваше да се регистрират, посочвайки адрес в Румъния.

Към момента Prosto.bg предлага съдържание от сайтовете-партньори в проекта Mediapool.bg и TechNews.bg, както и мнения от популярни блогове, в удобен за четене формат на екрана на смартфони iPhone или Android.