Съдбата ни е предопределила не по-лека мисия, а тя е разумно и отговорно да ползваме нашата свобода. Чак когато сторим това, ще бъде приключено голямото дело на Освободителната война - истински свободна България. Само когато всеки от нас се чувства свободен, България ще бъде истински свободна!

Това каза в словото си на връх Шипка българският вицепрезидент ген. Ангел Марин. Той заедно с представители на местната власт от Казанлъшко Старозагорско, Габровско, народни представители от различни политически сили уважи тържественият митинг под Паметника на Свободата, посветен на националния празник на страната и 132-та годишнина от Освобождението на България.

В словото си вицепрезидентът Марин припомни, че „свободата не се дарява, а трябва да се извоюва" и призова да „не забравяме, че за нашата свобода хора, българи, руснаци са жертвали живата си". В десетминутната си реч Марин направи кратка хронология на българското освобождение  и припомни примера на опълченците, като призова стотиците граждани да следват този пример, „защото дългият път на развитието и на Освобождението минава през много битки и успехи".

Сред гостите на Шипка бе и военното аташе на Украйна Александър Ромянюк, както и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи Старозагорският митрополит Галактион, в съслужие със свещеници от Старозагорската и Великотърновска епархия. В памет на героите бяха поднесени венци и цвета.