Intel представи на CeBIT първата Atom-базирана платформа, оптимизирана за свързаните в мрежа устройства за съхранение на данни за малкия и домашния офис (SOHO).
Енергийно-ефективната платформа включва едноядрения процесор Atom D410 или двуядрения D510 и входно-изходен контролер 82801IR. Решението посреща изискванията за пропускателна способност на устройства за съхранение на данни от LaCie, LG Electronics, QNAP, Synology и Thecus.
Домашните сървъри и SOHO свързаните в мрежа сторидж устройства (NAS), базирани на новата Atom платформа, действат като централизиран хъб, който организира, управлява, предпазва и споделя документи, снимки, видео и музика в домашния или малкия офис.
NAS системите традиционно се използват от компаниите за управление, съхранение и достъп до данни. Но все повече в домакинствата и малките офиси нараства броят на компютрите, лаптопите, нетбуците и мобилните телефони, които създават и използват дигитално съдържание. Този напредък в мобилността, в съчетание с експлозивния ръст на данните и използваните медии, създава необходимост от централизирани, лесни за употреба решения за мрежово съхранение на данни за дома и малкия офис, коментира Сет Боброф, генерален директор на стордиж групата в Intel.
С до 50% намаление на потребяваната енергия и подобрена производителност в сравнение с предишното поколение Atom, новите процесори в комбинация с контролера 82801IR позволяват на производителите да предоставят ценово-ефективни и функционални системи, които да поддържат изискванията на развиващия се пазар на устройства за съхранение на данни за домашния и малкия офис.
Подсилено с Atom, NAS устройството N4B2 на LG, например, предлага бързо “четене” и “записване” на огромни файлове данни и позволява до 20 потребители едновременно да изпращат големи потоци от данни със скорост 30Mbps (мегабита в секунда) в рамките на локалната мрежа.