През 2009 година 901 души са загинали при пътно-транспортни произшествия, като намалението на жертвите е с около 100 души в сравнение с други години. Това е най-малкият брой загинали от 1967 година насам. Окуражителната статистика бе представена днес след поредното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, на което бе обсъдена обстановката по пътищата на страната през последните 10 години. По-малкият брой жертви е резултат от предприетите в тази насока сериозни мерки -  подобряване на контролната система, активната работа на неправителствените организации, работата с децата, действията на всички институции, ангажирани с безопасността по пътя и намаляване последствията от пътно-транспортните произшествия. 

В същото време смъртността по пътищата продължава да бъде висока - 118 убити на 1 милион жители население, което е висок процент в сравнение със страните от ЕС. За подобряването на този коефициент е разработена стратегия, която предвижда до 2010 г. намаление с 40% на загиналите и с 20% на ранените при пътно-транспортни произшествия. „ Ще настояваме за спазване на изискването - 50% от всички постъпващи глоби да са за подобряване на обстановката по пътищата - инфраструктурата, превенция и работа с деца - категоричен бе министър Цветан Цветанов
9853 души са загинали при катастрофи през 2000-2009 година, като за този период ранени при катастрофи са 90 695 души, посочи още вътрешният министър. Той обясни, че само за периода 19 януари-19 февруари т.г. чрез 15-е камери, разположени на територията на страната, са констатирани 28 хиляди нарушения - най-много са те в Стара Загора, следва Благоевград.

“Предвижда се 400 камери да бъдат разположени из цялата страна, което ще създаде обективен критерий, но е необходимо и да променим манталитета си”, бе категоричен министър Цветанов. Той допълни, че предстои да бъде изработен изцяло нов Закон за движение по пътищата, в който ще бъдат заложени концептуални въпроси от добрите практики на ЕС, както и от проведената в Москва  конференция на ООН по проблемите на безопасността на движението.