Вчера в един от магазините в Ботевград са пуснати в обръщение две фалшиви банкноти с номинал 20 и 50 лева. Възможно е клиентите да не са знаели, че боравят с фалшиви пари. Търговците също не се усъмнили. Фалшивите банкноти са установени при внасяне на дневния оборот на магазина в банката, научи наш репортер. Те били с по-блед цвят в сравнение с оригинала. Освен това на фалшивите банкноти липсвали по-фините щрихи и релефът.
От днес в търговския обект подлагат на щателна проверка двайсетолевките, както и всички по-едри банкноти, с които се разплащат клиентите.

Установяването на истинността на банкнотите може да стане по различни начини. Единият от тях е визуален преглед, който се изразява в оглеждането на банкнотата с просто око. Чрез него се проверява цвета на банкнотата, рисунките по нея, съдържанието на видимите външни белези, цветните изображения. Най-често по фалшивата банкнота се откриват по-тъмни или по-светли нюанси на основния цвят, размазани образи, неточни изображения, липса на някои от задължителните реквизити или грешно поставени такива. При оглед срещу светлината се разпознават много от скритите, вградени в банкнотата защитени средства.
Опипването с пръсти е един от надеждните начини за проверка. Чрез него се усеща релефът на печатните изображения, дебелината и плътността на хартията, което е едно от важните защитени средства на банкнотата. Тя трябва да е еднаква навсякъде, да не се усещат по-тънки или по-дебели места.