Писателят от индийски произход Рана Дасгупта е регионален победител в конкурса за Наградата на писателите от Общността на нациите в категорията "Най-добра книга" за Европа и Южна Азия. Награденият роман "Соло" разказва за живота на 100-годишен българин.

Даниял Муеенудин от Пакистан е другият победител в същия регион, отличен за най-добра първа книга за колекцията му от разкази, озаглавена "В други стаи, други чудеса", съобщава "The Times of India".

Състезатели в категорията за най-добро произведение на годината бяха и два други романа от индийци - "За пипера и Христос - роман от Кеки Дарувала" и "Безсмъртните" на Амит Чаудури.

"Соло" на Дасгупта е номинирана от Великобритания и надделя над "Пекин на възможностите" от Джонатан Тел и "Централна област" от Антъни Кетрайт (и двамата от Острова) и "Още едно дърво на Гулмохар" от Аамер Хюсеин от Пакистан, допълва БГНЕС.

Регионалните победители, четирима във всяка от категориите, са в краткия списък за международната награда. "Най-добра книга" във финалния кръг има равностойност, достигаща 10 000 британски лири, а "Най-добра първа книга" - 5 000 лири.

Победителите ще станат известни на 12 април.