Завод на компанията GlobalFoundries, притежавана частично от AMD,  започва да усвоява 22-нанометров технологичен процес. Предприятието Fab 1, базирано в Дрезден, се подготвя за серийно производство на CMOS чипове по новата технология, предаде eetimes.com.

22-нанометровото производство във Fab 1 се налага, тъй като строящият се в момента завод на компанията Fab 8 в САЩ ще започне да доставя чипове по новата технология чак през втората половина на 2012 година. 22-нм продукти обаче ще са необходими на пазара по-рано от този срок.

Разработките по новата CMOS технология се водят от алианс, оглавяван от IBM. В него влизат още GlobalFoundries, Infineon, NEC, Samsung, STMicroelectronics и Toshiba. Все още не я ясно дали при прехода към 22-нм ще се използват диелектрици HKMG, които намират приложение в сегашните 32- и 28-нанометрови продукти.

Fab 1 първа ще започне да произвежда 22-нм чипове, но основната й дейност ще остане фокусирана върху 45-, 32- и 28-нанометровите продукти. Когато бъде пусната в експлоатация, Fab 8 ще стане главният доставчик на 22-нм чипове от предприятията на GlobalFoundries.