Исторически тунел под река Темза, построен през викторианската епоха, когато е провъзгласен за осмото чудо на света, ще бъде отворен за посещения на пешеходци само за два дни - на 12 и 13 март, за първи път от 145 години, съобщи Ройтерс.

Тунелът, който свързва Родърхайт и Уопинг в Източен Лондон, е построен от 1825 до 1843 г. от двама инженери французи - Марк Брюнел и сина му Исамбард. Първият тунел в историята, успешно построен под плавателна река благодарение на модерни за времето си технологии, бързо се превърнал в прочуто място за развлечения, с магазини и разнообразни представления, привличащи многолюдни тълпи, пише БТА През него от 1869 г. започнали да минават пътнически влакове на линията на метрото Ийст Лондон, а през 2006 г. е затворен за реконструкция.

Сега лондончани отново ще могат да направят уникална разходка пеша през 396-метровия тунел преди повторното откриване на линията Ийст Лондон. Този тунел е несъмнен предшественик на съвременната подземна транспортна система на Лондон и "велик исторически пример за стария и новия Лондон в тандем", обяви кметът Борис Джонсън.