Малко повече от два месеца остават до абитуриентските балове. По традиция подготовката за празника започва отрано. Както обикновено, тя струва много нерви, време и, разбира се, пари на родителите, чиито деца завършват средното си образование. В повечето случаи трескавата обиколка в търсене на най-подходящите модни облекла, обувки и аксесоари е не само уморителна, но и значително увеличава предвидените разходи по перо “абитуриентски бал” на семейния бюджет. Неудобствата могат да бъдат спестени, достатъчно е обиколката да започне от родния Ботевград. В местните бутици ще ви предложат най-актуалните за този сезон официални вечерни облекла на известни български и чужди производители. Колекциите са доставени специално за бъдещите абитуриенти, показа наша проверка. Роклите за момичетата са в подчертан младежки стил. Те са в дълъг и къс вариант. При изработката им са използвани фини материи и комбинации между различните тъкани – еластичен сатен, тафта, шифон и други. Цветовете също отговарят на модните тенденции в момента – ярко червено, различни нюанси на лила, класическо черно, както и в комбинация със сребърни и златни тонове и други. В колекциите всички рокли са уникати, а цените им са приемливи – от 120 до 250 лева.
Костюмите за момчетата също са съобразени с модата за сезона. Саката и ризите са силно вталени. Предлагат се в голямо разнообразие по отношение на цветове и модели. Цените на костюмите също достигат до 250 лева, ризите струват между 39 и 50 лева, вратовръзките и папионките – между 17 и 20 лева.
Магазините за обувки очакват до дни зареждане с мъжки и дамски официални модели. Търговците гарантират, че цените няма да надвишават 100 лева. Най-малко три пъти по толкова ще трябва да заделят родителите за чанта, прически, гримове, парфюми, козметични процедури и бельо. Цените на бижутата от злато, сребро и истински кристали "Сваровски" и на марковите часовници надхвърлят 500 лева. Разходите за абитуриентските балове, разбира се, не спират до тук. Необходимо са най-малко 50 лева за куверт в заведението, където ще се състои самото тържество, и не по-малко от 600 лева за екскурзия и втора вечер в някоя от съседните на България държави. По груби сметки родителите трябва да осигурят най-малко 1500 лева, за да може децата им да празнуват подобаващо завършването на 12-ти клас.
„Абитуриентският бал струва толкова, колкото заделят родителите. Децата би трябвало да се съобразяват с техните възможности. Още повече, че в момента живеем в условия на икономическа криза. В тази връзка е добре да се купуват облекла и аксесоари, които са едновременно красиви, удобни, практични и могат да се носят и след балната вечер”, смята собственичката на местен бутик.