Осем трупа на отровени кучета са открити в центъра на Перник. Бездомните животни са починали в страшна агония, някои пред очите на преминаващи през площада хора. Засега не е известно естеството на отровата, съобщиха от Община Перник.

От РВМС са взели проби, които незабавно са изпратени в столична лаборатория, но все още се чакат резултати. Според д-р Божидар Асенов, по клинични признаци има съмнения за арсеново натравяне или за магнезиев сулфид. От общинската управа определят случая като криминално деяние и като изключително безотговорен акт. За инцидента вече са уведомени Областната дирекция на МВР, „Гражданската защита", РИОКОЗ И РВМС, започнато е разследване.

Според природозащитници, подобни случаи са регистрирани освен в Перник и в Пловдив, Стара Загора и Русе. От общинската администрация предупреждават гражданите да ограничат разходките на домашни любимци или пък задължително да ги водят на каишка. При установяването на други трупове, гражданите трябва веднага да сигнализират, за да бъде елиминирана евентуална опасност за живота и здравето на хората. Запознати твърдят, че камери на две банки на централния площад за заснели човек, който хранел бездомни кучета в центъра на града.