Ще има промени – структурни и кадрови, както в районните, така и в областната дирекция. И не само на ниво началник на районно управление. Където е необходимо, ще бъдат взети мерки и спрямо началници на групи и сектори. Подкрепа обаче ще получат всички служители, които съвместно са си вършили работата през годината. Тяхната работа ще бъде оценена по достойнство. Това заявява за вестник “24 часа” шефът на ОДМВР – София Пламен Василев. В интервюто си комисар Василев посочва, че най-тежките районни управления в областта са тези в Самоков, Ботевград, Ихтиман и Елин Пелин. Той изтъква, че една от задачите на ОДМВР – София е защита на самотно живеещите възрастни хора, които са най уязвими.
“Най-сериозен е проблемът с престъпленията против собствеността. София граничи с областта и на практика тя е вилната зона на софиянци. Над 40 000 са само вилите на територията на РПУ – Своге. Много от тях са на трудно достъпни места, а ние не можем да ги обхождаме. Имаме разрешен лимит на автомобилите – по 2.5 л на денонощие. Ясно е, че те не стигат доникъде. Друг сериозен проблем са кражбите на селскостопанска продукция и животни. За градовете това може да изглежда смешно, но за района е доста сериозен проблем, когато, да речем, на една възрастна жена и откраднат прасето или оберат реколтата. В сравнение с 2008 г тази престъпност е скочила със 100%. През миналата година. Трябва да решим този проблем и полагаме усилия. Криминална полиция разработва мерки в тази посока. Мисля, че в ранната есен ще има осезаеми резултати”, така Пламен Василев отговаря на въпроса: “Каква е криминалната обстановка в областта?”.
Шефът на областна дирекция на полицията е категоричен, че трябва да бъде подобрена връзката между охранителна полиция, оперативни работници и разследващи полицаи. “Сякаш между тях връзката често прекъсва. Оперативните се дистанцират от случая, след като предадат материалите на разследващите полицаи. Искам от охранителна полиция да проявяват по-голяма активност по наблюдение на криминалния контингент. Явното наблюдение на места и райони, където те се събират. И да предприемат респектиращи действия срещу тях. да не тичаме след извършването на престъпленията. Искам по-активни работа и по икономическите престъпления.”, казва още в интервюто комисар Василев. Той е категоричен, че знаковите фигури в Софийско ще имат сериозни проблеми оттук нататък. “Досега у хората е останало усещането, че те са недосегаеми за закона. Отсега нататък няма да е така. Съвместно с прокуратурата ще има проверки и там, където се получат резултати за извършена от тях престъпна дейност, няма да се поколебаем да бъдат взети съответните мерки. Независимо кой как се казва”, заявява Пламен Василев. Областният шеф на полицията съобщава пред “24 часа”, че очаква резултатите от извършената в детайли комплексна проверка в районните полицейски управления в Софийска област.