Граждани, живеещи в северната част на Ботевград се оплакаха, че за пореден път  са усетили остра задушлива миризма на дим. Хората твърдят, че тя се усещала дори вътре в домовете им.
“Има ли в Ботевград производства, които отделят вредни емисии?” и “Правени ли са в последно време измервания на чистота на атмосферния въздух в района?” – тези въпроси зададохме на Димитър Цолов – шеф на Гражданска защита в общината. Ето и неговият отговор: “В Ботевград има две постоянни огнища, които отделят неприятна миризма във атмосферата. Едното е от  “Биовет” – предприятие за производство на хранителни добавки и антибиотици за животни, а другото е от “Булсан” – италианската фабрика за производство на мивки и друго санитарно обзавеждане. В тази връзка са направени измервания от институциите към Министерството на околната среда и водите, но не е установено наличието на емисии, които са вредни за здравето на хората.
След като“Булсан” премести производството си в нова сграда, не сме получавали оплаквания за отделяне на неприятна миризма в района на фабриката.
Има и други причини за обгазяване на квартал “Север”. Те са по-скоро с криминален характер. Често пъти в ромската махала горят краден кабел, за да извлечат медта. Такъв случай е установен през миналата седмица. Тази миризма е задушлива и при лошо време се усеща в квартала и на по-големи разстояния от него.
Когато сметището е запалено, също се отделя неприятна миризма. Но в такива случаи тя се усеща по силно в Трудовец и Скравена.”.
В заключение Димитър Цолов бе категоричен, че в Ботевград няма производства, при които се отделят вредни емисии в атмосферата.