Областният управител на Благоевград Валери Смиренов ще сезира прокуратурата за установени груби нарушения при изграждането на газоразпределителната мрежа в Благоевград. Това съобщи самият той на пресконференция след проведена по негова инициатива среща в РИОСВ-Благоевград, на която са присъствали заместникът му Бисер Михайлов, председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Ангел Ангелов, началникът на Дирекция за национален строителен контрол Иван Симидчиев, представители на ЧЕЗ-България, на проектантската фирма, строителния надзор, председателят на Общинския съвет Костадин Хаджигаев и заместник-кметът Георги Скрижовски.

След инцидент, станал на 14 март на ул. "Иван Михайлов" в града, при който бе възпламенен електропровод с високо напрежение, намиращ се до винтил за газопреносна мрежа, бяха констатирани нарушения при полагането на тръбите за доставка на газ до всеки един консуматор, обяви заместник областният управител Бисер Михайлов. Според Наредба № 2, която регламентира различните видове отстояние от вече положените комуникации - ВиК, ел.инсталация и телефонни кабели, за кабелите с мощност 1 kW разстоянието трябва да е най-малко 50 см, а при по-мощните кабели до 20 kW, каквито масово са положени в електропреносната мрежа, е фиксирано минимално разстояние от 0,60 см, цитира Михайлов.

При направена проверка на произволни места в Благоевград, сред които улиците "Илинден", "Скаптопара" и "Иван Михайлов", са установени големи отклонения от задължителните минималните отстояния, подчерта Бисер Михайлов. По думите му на места са били открити газопровод и електрически кабели, монтирани на разстояние между 5 и 9 см един от друг, а са констатирани и случаи, при които двете комуникации са в непосредствена близост. Това създава реална опасност за живота и здравето на благоевградчани, тъй като при натрупване на голямо количество газ е възможно да избухнат взривове, подчерта Михайлов.

Според Михайлов един от основните проблеми, криещи рискове, е, че при средно натоварване кабелите достигат работна температура между 50 и 70 градуса, а при сегашния начин на полагане на тръбите е твърде вероятно след прегряване на дадена тръба да се предизвика експлозия.

Въпреки че все още няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, на изградените участъци от газопреносната мрежа вече има извършено загазяване, коментира областният управител Валери Смиленов. Той информира, че е издал заповед за незабавно преустановяване на загазяването и да бъдат предприети спешни мерки за осигуряване безопасността на гражданите. Той подчерта, че срещу фирмите, проявили престъпна небрежност при изпълнението на обекта, ще бъдат образувани административно-наказателни производства.

Общинският съветник Кирил Илиев увери, че занапред благоевградчани могат да бъдат спокойни за живота и здравето си, тъй като областният управител, парламентаристите и представителите на ГЕРБ в града ще следят стриктно случая и ще съдействат за отстраняване на всички нередности при газифицирането на Благоевград.

Кой ще поеме отговорността, ако се стигне до повторно разкопаване на целия град и на улици, асфалтирани само преди няколко месеца, попита риторично Валери Смиленов. Той обяви, че в скоро време ще стане ясно колко пари са усвоени и колко са присвоени при изпълнението на обекта.

Само преди два дни пред Дарик радио представители на "Рила газ" ЕАД обявиха, че дружеството няма нищо общо със станалия на 14 март инцидент. Според тях начинът, по който е описана ситуацията от експертите, не отговаря на действителността, а е базирана на предположения, от които личи непознаване на фактите, целящи дискредитиране репутацията на дружеството.