Прочутата "Малка русалка" от популярната приказка на Ханс Кристиян Андерсен, която е на път за Шанхай, бе заменена първоаприлски от... скелет.

Организаторите от Националния исторически музей на Дания обясняват страховитата гледка на мястото на символа на Копенхаген с напълно научни аргументи. Според представители на музея скелетът принадлежал на Hydronymphus pesci, морска русалка, изчезнала през 15-ти век. Като се има предвид датата на поставяне на напълно запазения скелет, трудно може да се повярва, че и това твърдение не е обикновена първоаприлска шега.

Междувременно, докато в датската столица се разгарят страсти около достоверността на случващото се на знаменателната дата, оригиналът на статуята на русалката пътува (за първи път откакто е поставена там преди близо 100 години) към Китай, за да бъде изложена в датския павилион на предстоящото ЕКСПО 2010 в Шанхай.

БГНЕС припомня, че в презокеанското си пътешествие русалката се придружава от датския министър на икономиката Бриан Микелсен, кмета на Копенхаген Франк Енсен, представители на китайското посолство в Дания и цяла кохорта журналисти.

Статуята, персонаж от едноименната приказка на Андерсен, е дарена на кметството на Копенхаген от собственика на пивоварната "Карлсберг" Карл Якобсен и е издигната върху базалтова скала през 1913 г. Бронзовата фигура с височина 1,65 м е изваяна от скулптура Едвард Ериксон, като за модел е послужила съпругата му - балерината Елън Прайс.