Софийският апелативен съд остави в ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Те бяха задържани при полицейска операция на 1 април. Тримата бяха обвинени в предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева.

Заседанието беше проведено изцяло при закрити врати заради наличието на специални разузнавателни средства в материалите по делото. Според съда има обоснована предположение за авторство на престъплението  както и опасност обвиняемите да извършат друго такова или да окажат влияние върху свидетели.

Освен това магистратите считат, че общественият интерес надделява над презумпцията за невинност. Адвокатът на Николай Цонев - Васил Василев, заяви, че свидетелски показания не сочат да има връзка с твърдения и намеци за подкуп. Не е имало и разговори за предварителна уговорка парите да попаднат в следователя. По думите на Василев липсват и материали за контакт между Цонев и другите двама обвиняеми.

Задържаните бяха откарани под засилена охрана. На излизане от съдебната зала бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов успя да каже, че не познава бившия министър Цонев, а парите са били искани от следователя Петров като откуп и случая представлява рекет.

С настоящето решение Второинстанционния съд потвърди решението на Софийският градски съд от неделя. На връх Великден съдът наложи на тримата обвиняеми най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".

Цонев, Сантиров и Попов бяха задържани при акция на полицията, проведена на 1 април. Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - съдията от СГС Сантиров и бившият главен секретар на Министерството на финансите, предложил на следователя Петьо Петров подкуп. Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.

Николай Цонев е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като военен министър в продължение на четири месеца - от 12 февруари до 1 юни 2009 г. По докладна записка на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков Цонев с резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции за строителство на хангари, складове и казармени помещения от американска фирма с цел да набави за представителя на дружеството имотна облага. В резултат на това Министерството на отбраната е претърпяло щети в размер на над 8 млн. лева.