До края на март и началото на април 2009 г. софиянци ще могат да стигат чрез метрото от "Младост" до хотел "Шератон".

Това съобщи Велизар Стоилов, зам.-кмет по транспорта на София по време на обиколка на метрото заедно с транспортния министър Петър Мутафчиев.

Стоилов посочи, че технически метрото трябва да бъде завършено в края на 2008 г., но с оглед пълната безопасност на пътниците трябва да минат няколко месеца пробен период. Японската фирма-строител, която забави изграждането на метрото, ще бъде санкционирана с неустойка от 4.2 млн. долара.

Исках да се запозная докъде е стигнало изграждането на метрото, защото това е приоритетен обект за българското правителство и правим всичко възможно да съдействаме на Столичната община, каза Мутафчиев.

Направихме всичко възможно пред ЕК да защитим 10% от средствата по ОП "Транспорт" да отидат за метрополитена в София. Основната цел е да създадем интермодалност на пътническите превози, тоест връзката между Летище София и Централна гара, посочи транспортният министър.

Метрото е един от първите проекти, с който ще започне усвояването на средства по ОП "Транспорт" и те са 185 милиона, допълни Мутафчиев. Той сподели, че е впечатлен от ускоряването на темповете по изграждането и се надява в най-кратки срокове в София да има метро.

Въпреки че в началото имаше забавяне, сега на ден по 10-12 метра се изгражда облечен тунел на метрото, което е сериозно постижение, защото първоначално се правеше едва наполовината от това, каза Велизар Стоилов.

Още два проекта вървят по ОП "Транспорт". Това е връзката до гара Яна на магистрала "Хемус" с Околовръстното шосе и пътя Кърджали-Подкова. Спокойно мога да кажа, че стартът на ОП "Транспорт" е добър, каза още Мутафчиев.