Собствениците на Porsche най-често срещат проблеми при дългосрочната експлоатация на колата, показа проучване на J.D. Power and Associates, представено от The Globe and Mail и цитирано от utre.bg. Годишното проучване брои проблемите на собствениците на нови коли три години, след като са ги купили.

Втората най-проблемна кола се оказа Lincoln. Buick и Lexus се наредиха трети, а четвърто и пето място заемат Mercury и Toyota.

Най-безпроблемната кола е Jaguar, показа проучването.

Toyota, около която в последно време гръмна скандал за фабрични дефекти, бавно, но сигурно върви по пътя на влошаване на качеството. Въпреки това тя спечели четири награди за различни сегменти- повече от всяка друга марка.

Добрата новина като цяло е, че автомобилите стават по-качествени. През 2009 г. на 100 коли са се падали 155 проблема, докато година по-рано те са били 167. Иначе казано, всяка кола е посещавала сервиз средно по два пъти.

Проучването на J.D. Power 2010 се провежда сред 52 000 собственици, купили колите си през 2007 г. и 2009 г., както и на базата на 90-дневно собствено проучване.